Project: Tijdschrift voor verjaardag schoonzoon

geplaatst in: Blogs, voorbeeld project | 3.871

Vaak krijg ik de vraag voor wie ik nou tijdschriften en boeken maak. Bijvoorbeeld voor Daisy, de schoonmoeder van Jasper, die een paar maanden later 40 zou worden. Het werd een tijdschrift met artikelen op basis van interviews met zijn schoonmoeder, vrouw, moeder en kinderen.

Tijdschrift voor de verjaardag van een schoonzoonWie wil er niet een schoonmoeder die je zo’n cadeau geeft? Ze was dol op hem, wilde hem graag voor zijn kroonjaar een bijzonder cadeau geven en bovendien had hij net een vervelende periode achter de rug waarin hij een ernstige ziekte had overwonnen. Ze had grote bewondering voor de manier waarop hij zich daar doorheen had geslagen.

Interviews

Ik interviewde eerst zijn vrouw Rachel, die het ook een heel goed idee vond. Daarna kwam haar moeder, de opdrachtgever. Zijn moeder kon de nodige aanvullingen geven over zijn kindertijd en jeugd. De interviewlunch met de kinderen van 6 en 4 leverde ook nog een aantal aandoenlijke citaten op. Alle teksten heb ik vervolgens in het tijdschrift thematisch ingedeeld, met hoofdstukken als Kindertijd, Boy meets Girl (over de ontmoeting met zijn vrouw), overeenkomsten en verschillen tussen Jasper en Rachel, Vaderschap en zijn ziekte.

Tijdschrift

Voor de vormgeving heb ik gekozen voor een look die ik losjes gebaseerd heb op Quote magazine. Stoer en mannelijk, zonder al teveel kleur. Voor de cover kon ik gebruik maken van een prachtige foto van Jasper die op zijn trouwdag was gemaakt. Andere foto’s die zijn vrouw had aangeleverd, heb ik tussen de teksten geplaatst.

Vriendenpeiling

Omdat zijn vrienden belangrijk zijn voor Jasper, stelde ik voor om ze middels een vriendenpeiling toch een bijdrage aan het blad te laten leveren. De vrienden kregen per mail een link naar een enquêteformulier met daarin 20 eigenschappen en de vraag: Voor wie geldt dit meer, voor jou of voor Jasper? Eén antwoord mochten ze in een tekstje toelichten. Van de resultaten en de teksten maakte ik een artikel achterin het tijdschrift.

Verjaardag

Het tijdschrift was een enorme verrassing voor Jasper op zijn 40-jaar feest. Hij was er stil van. Ik vond het echt een eer om een tijdschrift te maken voor de verjaardag van deze ‘ideale schoonzoon’. Wie verdient volgens jou ook een Boekportret?

(De namen in dit stuk en in de afbeelding zijn om privacy redenen gefingeerd)

Share on Facebook