Observatie: Schaatsen met een schaatshelm?

geplaatst in: Blogs, mening/observatie | 0

Over kinderen, veiligheid, schaatsen en het nut van de schaatshelm. En dat vroeger alles anders was.

Voor het eerst

Een paar jaar geleden hadden we voor het eerst in jaren weer eens wat langere tijd ijs. Ik heb toen voor mezelf eindelijk weer schaatsen gekocht. Met mijn twee kinderen ben ik ook het ijs op gegaan, voor hen voor het eerst. De oudste (toen 7) op ‘plastic houtjes’, de jongste (toen 5) op dubbele ijzers. Op de gemeentelijke ijsbaan kwamen we uiteraard de halve school tegen en vele andere bekende ouders met hun kinderen.

Veiliger met een schaatshelm?Onvoorspelbaar

De natuurijsschaatssport is een onvoorspelbare; als er ijs is, moet je schaatsen. Je kan dat niet plannen, je moet wel bij de dag leven. Als het gaat dooien, is het weer voorbij. Dat vind ik mooi. Het is daardoor ook nooit een doorontwikkelde, vercommercialiseerde hobby geworden. Je ziet de meest uiteenlopende outfits op het ijs. Iedereen trekt maar wat aan, zolang het warm is en tegen een stootje kan.

Bescherming

Er viel me wel iets op: Waar wij jonge ouders onze kinderen niet laten skeeleren zonder bescherming van knieën en polsen, waar we jonge kinderen een fietshelm opzetten, zag het schaatsen er nog net zo uit als in mijn kindertijd. Men droeg handschoenen en mutsen. En daar hou ik wel van, in deze tijd van autozitjes, traphekjes, kruipkniebeschermers en kinderkamercamera’s.

Schaatshelm

Het verbaasde me niet dat ik deze winter dan toch het volgende nieuwsbericht las: “Mensen die het ijs op gaan, zouden verplicht een helm op moeten. Die oproep doet traumachirurg Zuidema van het VUmc Amsterdam”.

Generatie

Wij zijn de generatie van los op de achterbank en blootshoofds op de fiets. We speelden op bouwplaatsen en bij slootjes en ja; we haalden onze knieën wel eens open bij het rolschaatsen. Ik zal niet zeggen dat vroeger alles beter was. Natuurlijk zijn niet al mijn generatiegenoten ongeschonden door die liederlijke kindertijd gekomen. Maar laten we bij het schaatsen gewoon lekker die gekke mutsen ophouden! Laat die hobby gewoon onvoorspelbaar zijn.

Share on Facebook