Project: Testament van je Jeugd

geplaatst in: Blogs, voorbeeld project | 0

Mijn oudste dochter wordt binnenkort 18 jaar. Een echte mijlpaal, niet alleen omdat er allerlei dingen formeel en financieel gaan veranderen en omdat ze dan mag drinken. Het is ook het einde van haar jeugd. Hoe markeer je zo’n moment?

Iemand uit mijn netwerk, laten we hem Steven noemen, kwam twee jaar geleden bij mij met een bijzonder goed idee voor zijn oudste dochter, die dat jaar 18 was geworden, laten we haar Emma noemen. Dat is: een Testament van je Jeugd in boekvorm. Met het verhaal van vader Steven over: Hoe ging het vóór je geboorte, hoe was de bevalling, wat voor kind was je, wat zijn jouw eigenschappen en als laatste: wat zie ik voor jou in de toekomst? Hiervoor interviewde ik Steven en dit werkte ik uit in een aan Emma gerichte tekst, vormgegeven in een klein formaat gebonden boek, afgewisseld met foto’s van haar door de jaren heen.

Cadeau

Ondertussen is dat boekje af en ligt het op een geheime bewaarplaats bij Steven thuis. Onlangs interviewde ik hem over zijn tweede dochter die dit jaar 18 werd. Als dat boekje klaar is, komt het waarschijnlijk op dezelfde geheime bewaarplaats te liggen. Steven heeft namelijk besloten de boeken pas te geven bij de 18e verjaardag van zijn derde dochter, over twee jaar. Anders wisten de jongste dochters al wat zij gingen krijgen, als hij Emma twee jaar geleden haar boek had gegeven.

testament van je jeugd, cadeau 18-jarige

Al met al een heel mooi project om uit te voeren. Heel bijzonder om een vader te horen praten over zijn dochter die op dat moment haar jeugd afsluit: wat voor persoon zij is, hoe ze op dat moment in het leven staat en waar ze waarschijnlijk naartoe gaat.

Heb jij een kind dat binnenkort 18 wordt? Of ken je iemand die op zoek is naar een bijzonder cadeau voor een 18-jarige? Testament van je jeugd, een prachtige manier om de tijd even stil te zetten!

Share on Facebook