Recensie: Postcrossing

geplaatst in: Blogs, recensie | 0

Ik ben nu 14 dagen lid van postcrossing.com, een project dat een paar jaar geleden is gestart door ene Paulo uit Slovenië en dat te simpel voor woorden is: mensen die elkaar niet kennen, sturen elkaar echte ansichtkaarten.

Random

De basisgedachte is dat het leuk is om kaarten uit andere landen te krijgen. Door de combinatie met internet wordt het nog spannender: je kunt namelijk met het unieke registratienummer dat je op de kaart zet, precies volgen of hij nog onderweg is of al is aangekomen. “Hurray! Your postcard NL-11111 has arrived!” staat er dan in je mailbox. En vervolgens komt mijn adres random bij iemand anders uit de computer rollen op het moment dat hij of zij weer een kaart wil versturen. Je zit dus ook niet met het eeuwenoude postprobleem dat je geadresseerde minder fanatiek en snel (en veel) schrijft dan jij. En niet meer die ellenlange brieven van penvriendinnen; op een kaart past net een kattenbelletje.

Fotootje

Postcrossing: Mijn ontvangen en verzonden kaarten
Ontvangen en verzonden kaarten

Voordat je de kaart verstuurt, lees je iets over die persoon, soms met een fotootje maar meestal niet. Mijn beperkte ervaring is dat de meeste leden meisjes van 25 jaar zijn, maar ik heb nu nog maar negen kaarten verstuurd.

Eerste kaart

Gisteren kwam mijn eerste kaart binnen, gewoon, zoals vroeger, een kaart op de mat! Met een vreemde postzegel erop! Wat had ik me daar op verheugd: een grappige kaart uit een gek ver land en in gebrekkig Engels!

Bert

Het viel een beetje tegen: Groeten uit Hasselt, met bijbehorende fotokaart van De Oude Apotheek door Bert. Er doen dus toch ook mannen mee. En, ja, België is natuurlijk ook buitenland. Maar ik heb hoop: van mijn eerste vijf verstuurde kaarten (naar Polen, Finland, Canada, USA en China) is alleen die laatste nog niet aangekomen dus er zijn er nog onderweg.

Statistieken

Ik had hier nog nooit van gehoord, maar de statistieken op de website vertellen mij dat er vandaag 211,652 leden uit 202 landen 626 kaarten per uur versturen. En terwijl ik dit schrijf zijn er 201,096 kaarten aan het reizen.

Meet-ups

Er worden ook meet-ups georganiseerd, bijvoorbeeld laatst in Alkmaar, lees ik op Facebook. Dat lijkt me dan weer niet zo’n goed idee. Alle Nederlandse 25-jarige meisjes en Berten in het echt ontmoeten en dan fijn praten over kaarten versturen. Dat is misschien net genoeg stof voor een blog, maar voor een hele dag?

Share on Facebook