Observatie: Op de dirigent

geplaatst in: Blogs, mening/observatie | 0

Hoe oud, kalend of homo ook, ik word altijd verliefd op de koordirigent. In mijn loopbaan als amateurkoorzangeres heb ik bij een zestal koren gezongen en altijd weer viel ik op de dirigent als een baksteen. Hoe komt dat?

Uitzondering

Met uitzondering van de vrouwelijke dirigenten dan. En die ene echt veel te oude. Maar ook die had onder de sopranen en alten zijn bewonderaars gekend in zijn jongere jaren. Ik ben namelijk niet de enige koorzangeres die aan dit syndroom lijdt. Alleen al het feit dat de meeste dirigenten die ik ken met een alt of sopraan zijn getrouwd, is hiervoor het bewijs.

Onweerstaanbaar

Ik heb me al vaker afgevraagd waar het hem in zit. Want ook al zijn ze vaak helemaal mijn type niet, toch heeft het dirigentschap kennelijk iets wat onweerstaanbaar is. Het zal te maken hebben met de combinatie van artiest en leider. Aan de ene kant is een dirigent een musicus, een samenballing van kunstenaar en vakman, iemand die kan praten in toonsoorten en akkoorden. En dan voert hij ook nog een groep mensen aan met als het goed is, een zekere autoriteit en leiderschap. En macht erotiseert.

Praktische oorzaak

Dirigent in zichtMaar, ontdekte ik in mijn laatste koor, er is nog een andere, heel praktische oorzaak. Als je een hele avond lang opkijkt naar de dirigent, vult je netvlies zich met beelden van die man. En dat is precies wat er ook gebeurt bij een bevlieging: je blik wordt als vanzelf naar het object van je bewondering gezogen en aan het eind van de dag zie je als een filmmontage alleen maar dat gezicht, die lach, die ogen. In een koor gebeurt het omgekeerde: tijdens een repetitie doe je de hele avond niets anders dan naar die man opkijken en beelden in je hoofd opslaan.

Bevlieging

Je brein registreert dat als een bevlieging. Ik weet niet of dit wetenschappelijk te onderbouwen is, maar ik kan er wel wat mee. Misschien ook dat mannelijke koorzangers daarom minder last hebben van dit verschijnsel. Aangezien ze, zoals ieder koorzanger weet, meer in hun muziek zitten te zingen, slaan ze ook minder beelden van de dirigent in zich op.

Het zal toch wel echt een vrouwendingetje zijn…

Share on Facebook