Observatie: Non-beslissers

geplaatst in: Blogs, mening/observatie | 0

Mentos UP2U: een ramp voor non-beslissersNon-beslissers kunnen niet kiezen. Ze stellen beslissingen tot het laatste moment uit. Als er twee keuzes zijn, gaan ze op zoek naar een derde. Zodra ze er een gekozen hebben, betreuren ze het dat die andere twee zijn afgevallen.

Mentos UP2U

Ik kocht laatst een pakje Mentos UP2U. Een briljante nieuwe vondst van een reclamemaker, namelijk: stop twee smaken kauwgom in een pakje en doe alsof dat een revolutie is. Pas toen ze op waren, las ik wat de invalshoek is. Er staat op (in het Engels natuurlijk, want dan klinkt alles beter): “2 flavours, 1 pack, you decide”. En binnenin: “UP2U, A choice for every moment of the day”.

Non-beslisser

Dat deed mij denken aan een jeugdvriendin van mij, een schat van een mens maar haar hele leven al een non-beslisser. Waar ik op de middelbare school al zeker wist wat ik ging studeren, bleven bij haar alle mogelijke opties langskomen. Ik wist al naar welke basisschool mijn oudste ging toen ze één was. Mijn vriendin nam die beslissing op de uiterste inleverdatum van inschrijving, de zomer voordat haar oudste vier werd.

Keuzes

De non-beslisser kan niet kiezen. Want als je kiest voor het één, dan heb je het andere niet. En als er twee keuzes zijn, vraagt de non-beslisser zich af of er niet nog een optie drie en vier te verzinnen zijn. Zodat het nog moeilijker wordt. Als je de non-beslisser twee weken bedenktijd geeft, gaat ze twee weken van wikken en wegen en twijfelen tegemoet.

Vereniging

Mijn vriendin zou lid kunnen zijn van de vereniging voor non-beslissers, als ze die knoop zou kunnen doorhakken. Dat is dan ook de reden dat het ledental zo laag ligt. En dat is maar goed ook, want de vereniging heeft al jaren geen bestuursleden, omdat niemand daartoe kan beslissen. Ieder jaar is er weer het plan om een congres voor non-beslissers te organiseren, maar het is nog nooit van de grond gekomen. Want: waar houd je het? Op welke datum? Welke sprekers nodig je uit? En dan kan je je nog afvragen wie zich gaan aanmelden.

Supermarkt

Ik heb wel eens te doen met de non-beslissers als ik in de supermarkt sta. Van elk product is er een krankzinnige hoeveelheid soorten en merken. En als je dan eindelijk besloten hebt of je met of zonder xylitol wilt, met of zonder suiker, in staafjes, rondjes of platte tabletjes, in een potje, een zakje of doordrukstrips, welke smaak en welk merk, dan geeft Mentos je nu de mogelijkheid om één keuze toch nog even uit te stellen. Dat lijkt fijn, maar dan koop je dus “a choice for every moment of the day”. Voor non-beslissers is dat het ergst denkbare!

Share on Facebook