Observatie: Niet volgens verwachting en in hokjes passen

geplaatst in: Blogs, mening/observatie | 0

Verwachtingen op GroeneveldIk ga graag naar ons plaatselijke landgoed om daar te wandelen. Gezond bewegen, in een mooie parkachtige omgeving en ondertussen mijn gedachten laten dwalen. Een nadeel is dat ik er uit de toon loop. Ik voldoe niet aan de verwachtingen van de mensen daar. Ik pas niet in een hokje.

3 categorieën

Er zijn namelijk drie categorieën mensen die je op de aangelegde paden kunt aantreffen: 1. hondenuitlaters; 2. hardlopers en 3. wandelaars. De mensen uit categorie 1 en 2 vind je in solovorm, in tweetallen of in groepjes, de mensen uit categorie 3 zijn altijd in tweetallen of groepjes. Ik, als alleengaande wandelaar val daar dus buiten. Ik heb zelfs een keer het volgende meegemaakt: een kennis passeerde mij in hardloopkleding en zei: ‘Ik wist niet dat jij een hond had.” Ik was solo zonder hardloopkleren, dus moest ik wel een hondenuitlater zijn.

Verwachtingen

Verwachtingen zijn hardnekkig. Na de eerste indruk of op basis van een paar gegevens, denk je een persoon te kennen. In interviews merk ik vaak dat die verwachting niet klopt. Dan gaat een verhaal een bepaalde kant op, maar blijkt opeens dat de spreker anders in elkaar steekt, de dingen anders doet of andere keuzes in het leven heeft gemaakt dan ik verwachtte.

Dat maakt een geschreven portret levensecht en verrassend. Mijn uitdaging is daar open voor te staan en de vragen te stellen die die verrassende informatie boven water haalt.

Share on Facebook