Boekblog: Letterlijk het roer omgooien

geplaatst in: Blogs, Boek Dit Wil Ik | 0

Dit jaar ben ik druk bezig met mijn boek Dit Wil Ik, een inspiratieboek over mensen die ingrijpende keuzes gemaakt hebben vanuit hun hart. In deze blogs doe ik verslag van de rondtocht langs de mensen die ik daarvoor spreek.

Stichting Vaarwens

Jachthaven Muiden VaarwensNa een week bellen en mailen met een groot aantal van de interviewkandidaten ging ik vorige week van start met twee interviews op maandag. De dag die bekend staat als Blue Monday begon voor mij in de koninklijke jachthaven van Muiden, waar een bleek zonnetje op het Muiderslot scheen. Just another day at the office…!

Op de Meander wachtten Evert Stel en Inge de Graaf mij al op met versgezette koffie. Zij vertelden over hun beslissing om aan boord te gaan wonen, nu 15 jaar geleden. Vijf jaar later gevolgd door de keuze om daar wat meer zingeving aan toe te voegen, door vaardagen te gaan organiseren voor terminale patiënten. Dat werd Stichting Vaarwens.

Evert vertelde: “Er waren toen wel mensen die zeiden: ‘Je hebt je zaak verkocht, je kan doen en laten wat je wil en nou haal je al die ellende aan boord.’ Dan zei ik: ‘Dat zie je verkeerd, het is geen ellende; het is vreugde, voldoening, delen, zingeving. Ik krijg er wat voor terug, anders zou ik het niet doen. Als we ‘s avonds afscheid nemen en we zeggen dag voor altijd, ga je relativeren. Dat ervaren we iedere keer weer.”

Haptonomie Baarn Danielle van den BergHaptonomie Baarn

Die middag zat ik in de prettige praktijkruimte van Haptonomie Baarn en Danielle van den Berg. Zij stapte uit het uitgeversvak de haptotherapie in. Omdat ze daarmee letterlijk en figuurlijk in aanraking was gekomen en dat haar niet meer losliet:

“De keuze die ik heb gemaakt voelde voor mij niet als moedig. Veel mensen juichten het toe: ‘Jij volgt je hart, wat fantastisch.’ Dat vond ik wel leuk om te horen, maar voor mij voelde het niet zo. Voor mij was het meer heel logisch allemaal, een keuze die ik niet anders had kunnen maken. Ik kon toch niet, nadat er zoveel in mij wakker was gemaakt, terug in de uitgeverij. Het was wel een moedige keuze, vind ik achteraf, om een heleboel zekerheid op te geven en maar een avontuur in te stappen. Maar het is ook iets wat je niet om kan keren. Je gaat die kant uit en je probeert iedere keer de juiste beslissing te nemen.”

Share on Facebook