Recensie: De eerste handdruk

geplaatst in: Blogs, recensie | 2.632

Drankje na de eerste handdrukVorige week zat ik aan tafel met een groep vreemden. Ik had me aangemeld voor het evenement ‘wat: tafelen’, een initiatief van Hilde om “ZP’ers en bedrijfsleven samen te brengen aan de eettafel om zo een inspiratiebron te zijn voor elkaar.”

Eerste indruk

Eén voor één druppelden we binnen in de kas van landgoed den Heyligenberg in Leusden. We gaven elkaar allemaal een hand, waarvan ik me een slappe, een te stevige, één zonder oogcontact en een zweterige herinner. We kregen en maakten in twee seconden een eerste indruk, zo zouden we later leren. Aan tafel gezeten hielden we een kort voorstelrondje, waarin we tweederde van onze elevatorpitch vertelden, zo zou later blijken. Namelijk: wie ben je en wat doe je?

Vind-je-klant

Ook Adinda stelde zich voor. Zij had haar vindjeklantspellen meegenomen. Hilde had bedacht dat we de acquisitie-editie zouden spelen, maar het gezelschap bleek rijp en groen door elkaar te zijn, dus stelde Adinda voor dat de startende ondernemers de basiseditie zouden gaan spelen. Na enig stoelendansen bevond ik mij in het groene gezelschap van organizer Helen, HSP-coach Tine en camerajournaliste Wendy en begonnen we met de eerste vraag, over het bepalen en bereiken van onze doelgroep. Ondertussen serveerde Seth van de tuinen en de kas zijn heerlijke vegetarische en Aziatische eten met wijn en een zelfgemaakt sapje.

Visitekaartjes

Het spel bestond uit vraagkaarten met open of meerkeuze vragen en stellingen. Na gediscussieerd te hebben over wat het juiste antwoord was, konden we dat toetsen aan de antwoordkaart. Zo leerde ik dat ik destijds geen goed rapport (spreek uit: rap-poor) moet hebben opgebouwd) met Hilde, want hoewel ik haar visitekaartje in mijn map bewaard had en op haar mailinglijst stond, kon ik me niet meer herinneren waar we elkaar ontmoet hadden. Helen noteerde de organizertip om op de visitekaartjes te schrijven waar je de eigenaar ervan ontmoet hebt.

Handdruk

We leerden dat je een handdruk het beste kunt beantwoorden zoals je hem krijgt. Maar hoe doe je dat dan met een zweterige handdruk? We leerden ook dat mannen naast elkaar netwerken, dat je een banaan nodig hebt op je website en dat netwerken belangrijker is dan warme acquisitie. Adinda liep rond en lichtte waar nodig haar antwoorden toe, die ze gebaseerd had op jarenlange ervaring in sales. Voor het toetje gaf ze ook nog een korte les acquisitiegesprek voeren.

Mooi

Het was een mooie avond, door het heerlijke eten van Seth, de zon die op tafel scheen en later de paarsblauwe zonsondergang, de gesprekken met de tafelgenoten, het enthousiasme en de kennis van Adinda en het gastvrije en inspirerende initiatief van Hilde, die ons had samengebracht in de kas in Leusden. We gingen uit elkaar met een paar bewust gevraagde visitekaartjes, maar zonder handdruk. Dat durfden we niet meer.

Share on Facebook