Boekblog: Van de vrijeschool

geplaatst in: Blogs, Boek Dit Wil Ik | 0

Dit jaar ben ik druk bezig met mijn boek Dit Wil Ik, een inspiratieboek over mensen die grote keuzes gemaakt hebben vanuit hun hart. In deze blogs doe ik verslag van de rondtocht langs de mensen die ik daarvoor spreek. Deze week heb ik bij toeval drie gesprekken na elkaar waarin iets van de vrijeschool zat.

levenslijnLevenslijn

Ik spreek Eva de Waard, grondlegger van de Methode De Waard; Werken met het levensverhaal. Zij putte bij haar model onder andere uit de leer van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie en Bernard Lievegoed, een Nederlandse doordrager. Aan iedere grondlegger vraag ik om een concrete oefening voor mijn boek. Eva de Waard stelt mij de vraag in welk dier ik mezelf herken en waarom. Dat is een poes: autonoom, eigenzinnig maar ook sociaal. Handige eigenschappen als je mensen interviewt.

Details

Ik heb een afspraak met Thea, die samen met Hubert een Thomashuis leidt. Ik had Hubert al geïnterviewd, maar ik miste in zijn verhaal de kant van Thea. Ze hebben de beslissing tenslotte samen genomen. Zo is hun rolverdeling, vertelt Thea; hij is van de contacten naar buiten, zij is van de dagelijkse gang van zaken en de details. Haar verhaal geeft precies de extra kleur die ik nog zocht. Ze blijkt ook degene te zijn die aandacht besteed aan de seizoenen. Dat heeft ze van de vrijeschool van de kinderen meegenomen.

MildredTBM

Dat Mildred een vrijeschoolachtergrond heeft, is geen toeval. Ik zocht naar het verhaal van een thuisblijfmoeder en had een oproep gedaan op het forum Antroposofie en Kind. Daar zat ik ook bij toen ik ‘TBM’ was. Verrassend is wel dat Mildred en ik allebei in Groningen hebben gestudeerd, in dezelfde periode en dat we bijna even oud zijn. Een mooi verhaal over heel bewuste keuzes en consequenties.

Share on Facebook