Boekblog: Over een grens

geplaatst in: Blogs, Boek Dit Wil Ik | 0

Dit jaar ben ik druk bezig met mijn boek Dit Wil Ik (werktitel), een inspiratieboek over mensen die grote keuzes gemaakt hebben vanuit hun hart. In deze blogs doe ik verslag van de rondtocht langs de mensen die ik daarvoor spreek. Deze keer twee vrouwen die letterlijk maar ook figuurlijk over een grens zijn gegaan.

LisetteIn Houten sprak ik Lisette Baars-Frans of Lies, zoals ze heet sinds ze van taarten decoreren en mensen daarin opleiden haar beroep heeft gemaakt. Ook haar echtgenoot is ondertussen in de winkel van Lies Cakeshop gekomen.

Twee werelden

De beslissing om haar baan op te geven en ondernemer te worden, was niet Lisettes eerste grote stap. Op haar 23e besloot ze haar geboortegrond op Curaçao te verlaten om alsnog te gaan studeren in Nederland. Niet morgen, maar nu, zoals een boek haar leerde. Wat als vier jaar begon, werd voor altijd. Ze staat nog steeds in twee werelden, maar ziet zichzelf niet teruggaan naar Curaçao.

Olifanten

Antoinette van de Water sprak ik per skype, wat na enig haperen goed ging. Terwijl hier in de ochtend de bloesemblaadjes van de bomen vielen, was het in Thailand middag en bloedheet. Antoinette maakte in 2005 een tocht dwars door Thailand met twee van de straat geredde olifanten. Met Stichting Bring The Elephant Home bracht ze de erbarmelijke toestand van straatolifanten in Thailand onder de aandacht.

skype antoinetteWeerstand

Toen ze het plan bedacht en uitwerkte in haar schriftje, wist Antoinette nog niet hoeveel weerstand de actie zou oproepen en hoe moeilijk het te organiseren zou zijn. Gelukkig maar, anders was ze er misschien niet aan begonnen. Toen ze de tocht eenmaal voltooid had, kon ze niet meer aarden in Nederland en op het werk bij milieudefensie en besloot ze haar leven te wijden aan de olifanten.

Helden

Op 27 april zijn Antoinette en haar olifantenopvangpark te zien op NPO 1, in het programma Helden van de Wildernis.

Share on Facebook