Boekblog: Durftevragen

geplaatst in: Blogs, Boek Dit Wil Ik | 0

Mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad is grotendeels tot stand gekomen door vragen te stellen. Door mensen te benaderen voor een interview en ze vervolgens in een interview van alles te vragen. Durftevragen kon daarom niet ontbreken als een van de aanpakken.

Vijf jaar geleden begon ik met een idee voor een boek over carrièreswitchers. Ik bezocht toen een durftevragensessie en stelde daar de vraag: ‘Hoe kom ik aan een uitgever voor mijn boek?’. Ik kreeg van de groep heel veel uiteenlopende tips en andere antwoorden, waaronder: ‘Waarom geef je het niet zelf uit?’ Dat durfde ik niet aan en uiteindelijk heb ik het idee toen een paar jaar in de ijskast gezet.

Uitgever

Nog geen jaar geleden ik het daar uitgehaald en vroeg ik aan Marcia Karlas of ik haar mocht interviewen voor een boek dat ik wilde schrijven en dat ik zocht naar een uitgeefconstructie die zit tussen traditionele uitgevers en het wiel zelf uitvinden. Die vraag leidde naar Stella de Jager van S2 Uitgevers en de rest is (recente) geschiedenis.

Vreemde eendBoekblog 18

In mijn boek presenteer ik naast de inspirerende verhalen, aanpakken waarmee je de eerste stap van het gebaande pad kan maken. Durftevragen is de vreemde eend in de bijt, tussen acht coachingsmethodieken. Het is een format met een groep en een gespreksleider, waarbij elke deelnemer tijd krijgt om een vraag te formuleren, waarna de groep antwoorden geeft. Het is vooral niet de bedoeling dat de groep de vraagsteller gaat coachen, verzekerde Herman Dummer, de grondlegger mij. Daar is durftevragen niet voor bedoeld. Met durftevragen tap je een rijkdom van kennis aan die in de hoofden van mensen zit. Die blijft daar zitten als je ze niet durft te bevragen. Doe je dat wel, dan zorg je er ook nog eens voor dat die mensen je kunnen helpen. En dat, zei Herman Dummer, willen we allemaal graag.

Antwoorden

Ik was erg gecharmeerd van het idee achter durftevragen: we hebben allemaal een netwerk, kennis en ervaring waarmee we anderen kunnen helpen. Als je de vraag maar stelt in een groep, komen de antwoorden vanzelf.

Lees meer over durftevragen en mijn boek.

 

Share on Facebook