Boekblog: Afscheid nemen

geplaatst in: Blogs, Boek Dit Wil Ik | 0

Dit jaar ben ik druk bezig met mijn boek Dit wil ik!, een inspiratieboek over mensen die grote keuzes gemaakt hebben vanuit hun hart. In deze blogs doe ik verslag van de rondtocht langs de mensen die ik daarvoor spreek. De laatste twee interviews gingen over afscheid nemen.

Het duurde even voordat het gesprek met Jochum gelukt was, want een eerdere afspraak ging niet door omdat hij ziek was. Toen belden we terwijl hij in de auto zat en waren er atmosferische storingen. Uiteindelijk lukte het om elkaar rustig te spreken. Telefonisch, want Jochum woont in de Spaanse Pyreneeën. Hij runt daar Chill-Outdoor met zijn vrouw Judith.

Ik Vertrek

Er zijn veel van dit soort Ik-Vertrekverhalen te vinden. Deze sprak me aan omdat ook Jochum in Nieuw-Zeeland is geweest en omdat hij net als ik twee dochters heeft die Lotte en Meike heten. En ik geloof niet in toeval. Het ontstaan van Chill Outdoor is niet een standaard Ik-Vertrekverhaal, met tegenvallende bouwprojecten en dwarsliggende lokale overheden. Jochum en zijn vrouw Judith startten met hun outdoor-reisorganisatie in een gehuurd pand terwijl ze in een ander huurpand gingen wonen. Minimale investering en risico.

Snel

Het allerlaatste interview hield ik nadat ik de datum voor de boeklancering al geprikt had. Planning, daar ben ik goed in. Het betekent dat ik mijn boek in 10 en een halve maand van concept tot product heb gebracht. Is dat snel? Ik vind het wel meevallen, maar ik heb wel gezorgd dat ik elke week twee interviews plande.

14 geportretteerdenUitvaart

Voor dat laatste interview had ik de minste reistijd, het was namelijk naast de deur. Van het verhaal van mijn buurvrouw en uitvaartverzorger Ellen had ik al veel door de jaren heen meegekregen, maar in een interviewsetting wordt het toch weer een heel ander verhaal. Het was alles wat ik ervan hoopte en meer.

Afgevallen

Dat geldt eigenlijk voor bijna alle interviews die ik heb gehouden. Eén portret is afgevallen, niet omdat het niet geschikt was, maar omdat het boek anders net iets te dik zou worden. Een interviews met een grondlegger leverde net niet het resultaat op dat we er van verwachten. Dat is in goed overleg afgevallen, waarmee de cirkel rond is en de afwerking kan beginnen.

Share on Facebook